hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

11,4 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda Ministarstvu znanosti i obrazovanja za upravljanje Registrom Hrvatskog kvalifikacijskog okvira

11,4 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda Ministarstvu znanosti i obrazovanja za upravljanje Registrom Hrvatskog kvalifikacijskog okvira
U utorak, 21. veljače 2017. godine, s početkom u 9.30 sati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Uspostava i upravljanje Registrom Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira kao potpora radu sektorskih vijeća i ostalih dionika u procesu provedbe Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira koji se financira u sklopu Operativnoga programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.' iz Europskoga socijalnog fonda. Riječ je o projektu vrijednom 11,4 milijuna kuna, koji će se provoditi u sljedeće dvije godine s ciljem jačanja i daljnjeg razvoja institucionalnih kapaciteta za provedbu Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira.
„Veselimo se prilici da razvojem kvalitetnih projekata nastavimo s unaprjeđenjem našeg sustava odgoja i obrazovanja. U ovome sustavu postoje prakse, odlična postignuća i pokazatelji kojima se svrstavamo u europski vrh. Međutim, postoji potreba za boljim usklađivanjem potreba tržišta rada i obrazovanja, što je trajni izazov obrazovne politike. Jedan od ključnih instrumenata prilikom povezivanja obrazovanja s potrebama tržišta rada je upravo Hrvatski kvalifikacijski okvir“, istaknuo je ministar Barišić.

Ministar je također istaknuo važnost dioničkog pristupa koji karakterizira Hrvatski kvalifikacijski okvir, a koji se ostvaruje kroz suradnju akademske zajednice, dionika iz obrazovnog sustava i gospodarstva. Samo parterskim i sinergijskim djelovanjem različitih tijela u sustavu mogu se ostvarivati ambiciozni ciljevi koje nam postavlja Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Gospodin Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, u svom je obraćanju naglasio kako je ovo već peti ugovor izravne dodjele bespovratnih sredstava koji se potpisuje u ovom razdoblju čija sveukupna vrijednost premašuje 255 milijuna kuna, a čime se iznova potvrđuje da u hrvatskom obrazovanju postoji velik potencijal za razvoj i promjene.

Provedbom pojedinih aktivnosti u okviru ovoga projekta izravno se pridonosi ostvarenju nekoliko ciljeva i mjera Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, a očekuje se da će rezultati postignuti po završetku projekta, vrednovani standardi zanimanja te na njima temeljeni standardi kvalifikacija usklađeni s obrazovnim programima biti upisani u Registar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

Projektom se nadalje omogućava daljnja uspostava i rad svih 25 sektorskih vijeća i pruža potpora radu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koje je nadležno za praćenje i unapređenje provedbe mjera Strategije, kao i potpora radu Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala, strateškog tijela zaduženog za osiguravanje koherentnosti javnih politika usmjerenih na razvoj ljudskih potencijala.

U svom obraćanju, ministar znanosti i obrazovanja najavio je kako je za ovu godinu planirana provedba još nekoliko projekata financiranih iz Europskoga socijalnog fonda koji će također pridonijeti ostvarenju mjera i aktivnosti Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u području visokog obrazovanja kao što su stipendiranje studenata, unaprjeđenje modela stručne prakse u visokom obrazovanju te razvoj združenih studija i ostalih obrazovnih programa na stranim jezicima. Previđeno je i financiranje provedbe prioritetnih programa obrazovanja odraslih u koje će se uključivati odrasli polaznici bez završenoga osnovnog obrazovanja ili s nižim razinama kvalifikacija, a s ciljem unaprjeđenja vještina i povećanja njihove zapošljivosti.

Svečanom potpisivanju  prisustvovali su ministar rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Tomislav Ćorić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih g. Mile Živčić, članovi Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije te predsjednica prof. dr. sc. Dijana Vican, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, sektorskih agencija te ostali predstavnici stručne javnosti, a domaćin cjelokupnoga događaja bio je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić.
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja