hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

26 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za obnovu dubrovačkih Lazareta

26 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za obnovu dubrovačkih Lazareta
U utorak 11. srpnja 2017. godine, u Dubrovniku je potpisan ugovor o sufinanciranju projekta obnove kulturne baštine „Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika“, čija je ukupna vrijednost 33 milijuna kuna, a ukupno 26 milijuna kuna bit će sufinancirano sredstvima iz fondova Europske unije.
 
Spomenutim projektom obnove i opremanja kulturne baštine i unaprjeđenjem upravljanja kulturnom baštinom kroz njezino stavljanje u potpunu kulturno-turističku funkciju postići će se povećanje atraktivnosti i prepoznatljivosti spomeničkog kompleksa Lazareti te Dubrovnika kao iznimne kulturne destinacije tijekom cijele godine te stvoriti temelji za provedbu Integriranog razvojnog programa Grada.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije za financiranje projekta „Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika“ svečano su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric te u ime korisnika, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. Svečanost potpisivanja svojom je nazočnošću uveličao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je tom prigodom izrazio zadovoljstvo dinamikom povlačenja sredstava Europske unije na području Dubrovačko-neretvanske županije te naglasio da se uz pomoć tih sredstava značajno ubrzavaju procesi kako kulturno-turističkog tako i sveukupnog razvoja cijelog područja.

„Ove smo godine potpisali ugovore za ukupno 14 projekata kulturne baštine u vrijednosti od skoro 364 milijuna kuna, a ukupna alokacija za projekte kulturne baštine iznosi 903 milijuna kuna.“ Naglasila je ministrica Žalac te dodala: „u 2017. godini za projekte na području Dubrovačko-neretvanske županije potpisano je 9 ugovora u vrijednosti od  5,9 milijardi kuna na čemu želim čestitati svima koji su uključeni u pripremu projekata sufinanciranih EU sredstvima i poželjeti uspješnu provedbu istih!“

U ime korisnika Projekta, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković zahvalio je Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje na suradnji i pojasnio da se unutar integriranog razvojnog programa planiraju obnoviti 3 lađe spomeničkog kompleksa Lazareti - pojedinačnog kulturnog dobra evidentiranog u Registru kulturnih dobara RH te opremiti svih 10 lađa i osmisliti raznovrsne kulturne sadržaje koji će osigurati održivost ovog projekta kako na institucionalnoj razini tako i na financijskoj.

Osim potpisnika i premjera, svečanosti je nazočila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, zastupnici u Hrvatskom saboru, Branko Bačić i Sanja Putica, zastupnica u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica te župan Dubrovačko-neretvanske županije, Nikola Dobroslavić.
 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja