hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Europska komisija prihvatila financiranje Pelješkog mosta u iznosu od 357 milijuna eura bespovratnih sredstava

Europska komisija prihvatila financiranje Pelješkog mosta u iznosu od 357 milijuna eura bespovratnih sredstava

Žalac: “Ovo je velika vijest za Hrvatsku, konačno će cijela Lijepa naša biti povezana i jedinstvena”

U četvrtak, 01. lipnja 2017. godine, nakon sjednice Vlade Republike Hrvatske, održana je konferencija za novinare na kojoj je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zajedno s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, objavila vijest o primitku Odluke Europske komisije o prihvaćanju sufinanciranja projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalamacijom“.

Idućeg tjedna, 7. lipnja 2017., nakon što Europska komisija dovrši sve interne procedure za sufinanciranje najvećeg projekta putem sredstava Europske Unije, u sklopu kojega je planirana cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, izgradnja Pelješkog mosta, stonske obilaznice i pristupnih cesta, ministrica Žalac otputovat će u Bruxelles kako bi se sastala s povjerenicom Europske komisije, Corinom Cretu i svečano potpisala Odluku o prihvaćanju sufinanciranja velikog infrastrukturnog projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ u vrijednosti od 357 milijuna eura bespovratnih sredstava

“Ovo je velika vijest za cijelu Hrvatsku, a posebno za stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije - konačno će cijela Lijepa naša biti povezana i jedinstvena!”, izjavila je tom prigodom ministrica Žalac i podsjetila na kronologiju događanja vezanih uz spomenuti projekt: “24. siječnja 2017. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dostavilo je na odobrenje Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU dokumentaciju postupka dodjele bespovratnih sredstava EU za projekt „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom“ nakon čega je u siječnju 2017. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo dokumentaciju postupka dodjele bespovratnih sredstava EU te u veljači 2017. spomenutu dokumentaciju uputilo na neovisni pregled kvalitete u Jaspers (Independent quality review – IQR).

16. veljače 2017. Vlada RH donijela je Odluku o financiranju projekta „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom“, a slijedom razmatranja projektne dokumentacije (tehničke, financijske i okolišne), Jaspers neovisni pregled kvalitete donio je pozitivno mišljenje odnosno izvještaj o kvaliteti projekta te je jučer Europska komisija konačno, na temelju pozitivnog mišljenja Jaspersa, donijela Odluku o prihvaćanju sufinanciranja projekta i to u iznosu od 357 milijuna eura.

Slijedom odluke Europske komisije pristupit će se sklapanju ugovora o dojeli bespovratnih sredstava s Hrvatskim cestama kao korisnikom projekta nakon čega su ispunjeni svi koraci u postupku odobrenja sufinanciranja projekta iz sredstava EU fondova.

Ministar Butković naglasio je: “Upravo je završio prvi krug natječaja za izvođača radova te je u drugi krug ušlo osam izvođača. Najkasnije u rujnu ove godine, izvođač radova bit će odabran i nakon toga  će radovi na Pelješkome mostu i započeti.” Ministar Butković je naveo da se projekt sastoji od tri faze: izgradnje samoga mosta duljine 2,4 km, izgradnje pristupnih cesta u duljini od oko 12 km, dok je treća faza izgradnja stonske obilaznice. Čitav projekt trebao bi biti dovršen do 2021/2022. godine. Zaključno, ministar je zahvalio svima koji su radili na pripremi projekta, u prvom redu investitoru, Hrvatskim cestama, koje su vodile čitav postupak i pripremu projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih odnosna, kao i svima koji su na projektu radili u oba ministarstva.
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja