hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

HGK i Etnografski muzej pomoću EU sredstava stvorit će jedinstvenu kulturnu ponudu u centru Zagreba

HGK i Etnografski muzej pomoću EU sredstava stvorit će jedinstvenu kulturnu ponudu u centru Zagreba
U srijedu 23. studenoga 2016. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori svečano je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Obnovljena baština za održivi i pametan razvoj u hiperpovezanom svijetu“. Ugovor su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. Svečanom potpisivanju prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 6.249.925,00 kuna, od čega će 4.875.440,00 kuna biti sufinancirano bespovratnim EU sredstvima u okviru natječaja „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Sredstva su dodijeljena Hrvatskoj gospodarskoj komori u prvoj grupi aktivnosti natječaja, koja se odnosi na pripremu projektne dokumentacije.

Izrada dobre dokumentacije omogućit će Hrvatskoj gospodarskoj komori i partneru na ovom projektu Etnografskom muzeju Zagreb, da sudjeluju i u drugoj grupi aktivnosti natječaja kroz koju se dodjeljuju sredstva za provedbu projekata temeljenih na obnovi kulturne baštine.

Realizacijom projekta "Obnovljena baština za održivi i pametan razvoj u hiperpovezanom svijetu" objedinit će se baština i potencijal dviju važnih nacionalnih institucija u području etnografije i gospodarstva kako bi se stvorila jedinstvena kulturna ponuda za sve građane i posjetitelje Grada Zagreba. Pomoću sredstava iz EU fondova rekonstruirat će se, obnoviti i opremiti objekti dviju institucija kako bi se razvojem novih sadržaja i programa doprinijelo promicanju hrvatske kulture, baštine i gospodarstva.

„Hrvatska je zemlja prirodnih i kulturnih bogatstava te je kao takva poznata u cijelom svijetu. Međutim, često su ta bogatstva zanemarena i ne iskorištava se njihov puni turistički i gospodarski potencijal. Ovakvi projekti potrebni su nam kako bi spriječili propadanje kulturne baštine i kroz njenu revitalizaciju omogućili jačanje turizma i poduzetništva te osigurali nova radna mjesta“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

„EU sredstvima možemo i moramo financirati naš razvoj. Naši stručnjaci, koje i tvrtke imaju na raspolaganju, još su jednom pokazali kako osigurati bespovratna sredstva. Ovo je, dakako, samo jedan od projekata koje je HGK pripremila, radimo na još nekoliko njih i siguran sam da će HGK na ovaj način osigurati svojim članicama cijeli niz kvalitetnih usluga koje će ih učiniti konkurentnijim na europskom i globalnom tržištu“, kazao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Kulturna baština u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija definirana je kao područje od posebnog značaja za društveno-gospodarski razvoj Republike Hrvatske. Ukupno 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjeno je pružanju potpora projektima koji obnavljaju kulturnu baštinu, a podrazumijevaju ulaganje u kulturna dobra te razvoj dodatnih, primarno turističkih sadržaja ili usluga, kako bi se doprinijelo održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.
 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja