hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži CARNet više od 78 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za podizanje digitalne zrelosti škola

Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži CARNet više od 78 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za podizanje digitalne zrelosti škola

U utorak 22. prosinca 2015. u Konferencijskoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta održana je svečanost potpisivanja ugovora o izravnoj dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“ u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Ugovor koji je potpisan za pilot fazu projekta iznosi više od 78 milijuna kuna, od čega se 85% iznosa financira iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih 15% predstavlja nacionalno sufinanciranje. Cjelokupna pilot faza projekta uključuje i komplementarni pilot projekt sufinanciran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te je za istu predviđen iznos od 300 milijuna kuna.

Važno je istaknuti da je ovaj ugovor tek dio velikog višegodišnjeg projekta čija ukupna vrijednost iznosi više od milijardu kuna, a koji će se financirati u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.  te u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Zbog svoje kompleksnosti cjelokupni projekt cjelovite informatizacije procesa poslovanja škola i nastavnih procesa provodit će se u dvije faze – pilot faza (2015.-2018.) i faza široke nacionalne implementacije (2019.-2022.).

Kroz pilot fazu postavit će se temelj za izradu strategije za provedbu sustava digitalno zrelih škola te će se u drugoj fazi u projekt e-Škola uključiti dodatnih 50% svih osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske.

Što se tiče financiranja projekta u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. provodit će se aktivnosti vezane za organizacijske, tehnološke i obrazovne koncepte informacijsko-komunikacijskih tehnologija i to u obrazovnim i poslovnim procesima u odabranih 150 škola.

Projektom će se podržati podizanje razine digitalne zrelosti škola, pri čemu će u stručnom usavršavanju sudjelovati 2.500 odgojno-obrazovnih djelatnika, razvit će se 16 digitalnih obrazovnih sadržaja za predmete matematika, fizika, kemija i biologija te će škole dobiti podršku za unapređenje svoje digitalne zrelosti.

Također, što se tiče financiranja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, pilot škole koje sudjeluju u projektu opremit će se neophodnom infrastrukturom i IKT opremom, kao temeljni preduvjet za razvoj sustava digitalno zrelih škola što ujedno pridonosi jačanju kapaciteta obrazovnog sustava za osposobljavanje učenika za daljnje školovanje i tržište rada.

Korisnička institucija odgovorna za provedbu ovog projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet. Partneri na pilot projektu su Agencija za odgoj i obrazovanje i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, temeljem njihove uloge u obrazovnom sustavu određene zakonom, te Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, koji je odabran putem javnog poziva, kao ustanova s relevantnom ekspertizom u području informacijskih znanosti i e-učenja za provedbu dijelova projekta.

 Ugovor su potpisali prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr.sc. Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskoga sustava, Zvonimir Stanić, dipl.ing., ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet te gđa Martina Hundrić, pomoćnica ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
 

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja