hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Jakovina: za podmjere iz Programa ruralnog razvoja prijavljeno 1.280 projekata

Jakovina: za podmjere iz Programa ruralnog razvoja prijavljeno 1.280 projekata
Poljoprivredna gospodarstva su za dvije podmjere iz Programa ruralnog razvoja prijavila 1.280 zahtjeva za potpore u iznosu od 2,67 milijardi kuna, dok je ukupna vrijednost prijavljenih projekata 3,89 milijardi kuna, izvijestio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Riječ je o podmjerama 4.1. potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i 4.2. za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, a natječaj je bio otvoren od 11. veljače do 15. travnja.

Broj zahtjeva i potpore koje su poljoprivrednici zatražili u ovom prvom natječaju za mjeru 4 jednak je iznosu koji je sveukupno zatražen za sve IPARD mjere nakon 21 provedenog natječaja tijekom šestogodišnje provedbe IPARD-a, kazao je Jakovina.

Naveo je i kako se od ukupnog broja prijavljenih zahtjeva njih 974 odnosi na obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) i obrte, a 306 na pravne osobe. Što se tiče strukture po tipovima investicije, gotovo 60 posto novaca traži se za izgradnju, 27 posto za opremu i mehanizaciju, a za podizanje novih nasada 13 posto.

Jakovina je kazao i kako unatoč brojnim opstrukcijama raznih političkih i interesnih skupina te pojedinih europarlamentaraca, odnosno širenja negativnih informacija, rezultati natječaja pokazuju kako je hrvatski Program ruralnog razvoja dobar i kako je donesena ispravna odluka kada se krenulo u raspisivanje natječaja prije nego je Program službeno usvojen.

Ponovio je i kako je Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo pismo Opće uprave za poljoprivredu u kojem se obavještava da je postupak međuresornih konzultacija u Europskoj komisiji završen te kako je Program ruralnog razvoja u potpunosti usklađen sa zakonodavnim okvirom. "Europskoj komisiji je upućen zahtijev za odobrenjem Programa i očekujemo da će on biti usvojen u svibnju", kazao je Jakovina.

Na konferenciji za novinare je najavljen i novi natječaj iz Programa ruralnog razvoja i to za mjeru 6 - podmjera 6.3. potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.
Prijave će se podnositi od 12. svibnja do 12. srpnja, a potencijalni korisnici su poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik čija je ekonomska veličina, iskazana u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva, između 2.000 i 7.999 eura.

Potpora po ovoj mjeri je ista za sve korisnike i iznosi 15 tisuća eura, a isplaćivat će se u dva dijela - prvi dospijeva odmah po donošenju odluke o dodjeli sredstava, a drugi nakon provedbe svih aktivnosti navedenih u poslovnom planu. Sredstva se mogu koristiti za kupnju životinja, sjemena, sadnog materijala, kupnju ili zakup zemljišta, kupnju mehanizacije, strojeva i opreme, građenje ili opremanje objekata itd. Sukladno natječaju za ovu mjeru je alocirano 15 milijuna eura, rečeno je.

Jakovinu su novinari pitali i za komentar isplata vezanih za odštete za elementarnu nepogodu, odnosno iznose odštete od 4 ili 5 kuna te kako se s tim u vezi proziva i Ministarstvo poljoprivrede. Jakovina je rekao kako je Ministarstvo u 2014. isplatilo za štete nastale na poljoprivrednim kulturama gotovo 38 milijuna kuna. Iznosi o kojima se zadnjih dana govori odnose se na isplatu Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koja je išla na osnovu širokih popisa šteta županijskih povjerenstava, i to nema veze sa štetama u poljoprivredi. Poljoprivrednici i OPG-ovi na poplavljenim područjima su obeštećeni, kazao je Jakovina.
(Hina)
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja