hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Javnosti predstavljen Nacrt prijedloga Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem

Javnosti predstavljen Nacrt prijedloga Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem
Ministrica Žalac: “Hrvatskoj je nužna dugoročna vizija i strategija cjelokupnog razvoja“
 
U četvrtak, 13. srpnja 2017. godine u  Matis Business Lounge centru u Zagrebu, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održalo je javno izlaganje Nacrta prijedloga Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem.
 
U okviru svoga djelokruga, Ministarstvo je izradilo Nacrt prijedloga Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem kojim se na novi i cjeloviti način uređuje zakonodavni okvir strateškog planiranja Republike Hrvatske za upravljanje javnim politikama.  Ovim Zakonom, uređuje se sustav strateškog planiranja Republike Hrvatske i upravljanje javnim politikama, odnosno priprema, izrada, provedba, izvještavanje, praćenje provedbe i učinaka te vrednovanje dokumenata strateškog planiranja za oblikovanje i provedbu javnih politika koje sukladno svojim nadležnostima izrađuju, donose i provode tijela javne vlasti.
 
„U okruženju u kojemu se nalazimo, punom izazova i prijetnji, nužna je dugoročna vizija i strategija cjelokupnog razvoja naše zemlje.“ Istaknula je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac prilikom uvodnog izlaganja te nastavila: „Želimo li napredak te učinkovitu i djelotvornu državnu i javnu upravu, za to su nam potrebni dobri alati za cjelovito i koordinirano donošenje i provedbu javnih politika. Prvi i najbitniji korak u uspostavi kvalitetnog sustava strateškog planiranja i upravljanja razvojem činimo upravo danas.“
 
Osim toga, ministrica je istaknula da paralelno sa izradom spomenutog zakona, Ministarstvo započinje s izradom Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, kao krovnim strateškim dokumentom, iz kojeg će se moći prepoznati ključni razvojni potencijali i odabir smjera i puta prema ostvarenju dugoročne razvojne vizije.
 
Nakon samog predstavljanja Nacrta Zakona, održan je okrugli stol na temu „Strateško planiranje kao ključna poluga gospodarskog razvoja“ u kojemu su sudjelovali Ivica Mudrinić (Nacionalno vijeće za konkurentnost), Anto Bajo (Institut za javne financije), Stjepan Ribić (Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje), Saša Drezgić (Sveučilište u Rijeci), Tomislav Radoš (Hrvatska gospodarska komora) i Ana Odak (Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije).
 
Javna rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem otvorena je u trajanju od 5. srpnja do 4. kolovoza 2017. godine putem središnjeg državnog portala „e-Savjetovanja“. U sklopu savjetovanja, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije želi posebnu pozornost usmjeriti na zainteresiranu javnost, osobito predstavnike gospodarskih i socijalnih partnera, akademske i znanstvene zajednice te organizacije civilnoga društva.
 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja