hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Kroz Operativni program Zaštita okoliša pokrenuto preko 170 projekata diljem Hrvatske

Kroz Operativni program Zaštita okoliša pokrenuto preko 170 projekata diljem Hrvatske
Povodom završetka Operativnog programa Zaštita okoliša za razdoblje 2007.-2013. danas je na Građevinskom fakultetu u Osijeku održana konferencija na kojoj su predstavljeni ostvareni rezultati. Kroz Operativni program Zaštita okoliša (OPZO) Hrvatskoj je na raspolaganju bilo 2,1 milijardu kuna europskih sredstava.

Na završnoj konferenciji sudjelovali su ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, saborski zastupnici Miroslav Šimić i Tomislav Žagar, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić, brojni predstavnici institucija koje su bile uključene u provedbu programa, gradonačelnici, načelnici, predstavnici komunalnih poduzeća.

„Kroz ovaj Operativni program imali smo 2,1 milijardu kuna europskih sredstava kojima je pokrenuto više od 170 projekata diljem Hrvatske. Riječ je o projektima u gospodarenju otpadom i vodnom gospodarstvu. Njima smo unaprijedili infrastrukturu, omogućili kvalitetniji sustav, manju ugrozu za okoliš i veću kvalitetu života građana. U narednom periodu, kroz Operativi program Konkurentnost i kohezija, na raspolaganju imamo još veća sredstva. Mnogi projekti su već pripremljeni te ćemo njihovom realizacijom učiniti zaokret prema resursno učinkovitom društvu“ – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Ministar je istaknuo da su do sada nedostajali sadržaji koji omogućuju uspostavu održivog sustava gospodarenja otpadom i značajno povećanje stope recikliranja, zbog čega će se, najavio je, u narednom razdoblju europskim sredstvima financirati i projekti izgradnje sortirnica, reciklažnih dvorišta, kompostišta kao i svih ostalih dijelova sustava važnih za odvojeno prikupljanje otpada.

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić izrazila je zadovoljstvo rezultatima ostvarenima kroz Operativni program Zaštita okoliša istaknuvši da su time postavljeni dobri temelji za nastavak korištenja europskih sredstava kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020.

Konferencija je održana u gradu Osijeku jer su u njemu upravo kroz OPZO realizirani preko 600 milijuna kuna vrijedni projekti u gospodarenju otpadom i vodnom gospodarstvu.
„Grad Osijek je imao velike koristi od ovog programa. Radi se o Projektu Osijek kroz koji je grad dobio novu vodokomunalnu infrastrukturu, a sanirano je i odlagalište otpada Filipovica. To su važne investicije koje će popraviti kvalitetu života u Osijeku“ – rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić.

Djelatnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatskih voda okupljenima su prezentirali sve projekte koji su realizirani kroz Operativni program Zaštita okoliša.

Ukupno se radi o čak 158 projekata u području zaštite vodnih resursa RH, među kojima je i 13 kapitalnih infrastrukturnih projekata izgradnje sustava vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda , među ostalima, u Slavonskom Brodu, Kninu, Sisku, Poreču, Osijeku, Vukovaru, Čakovcu, Županji. Također, realizirani su i brojni projekti manjih zahvata, sanacija i rekonstrukcija postojećih sustava. Kroz OPZO je pokrenuta i uspostava infrastrukture za gospodarenje otpadom te su izgrađena dva centra za gospodarenje otpadom i provedene su sanacije 13 odlagališta otpadom diljem Hrvatske.
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja