hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Ministrica Gabrijela Žalac preuzela upravljanje Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Ministrica Gabrijela Žalac preuzela upravljanje Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije
U četvrtak, 20. listopada 2016., u sjedištu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Zagrebu, održana je svečana primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ministra Tomislava Tolušića i novoimenovane ministrice Gabrijele Žalac. Tom prilikom dosadašnji ministar Tolušić upoznao je svoju nasljednicu s ključnim postignućima koje je Ministarstvo ostvarilo tijekom njegovog mandata te predstavio započete projekte koje treba realizirati i dovršiti u mandatu nove ministrice.
 
U deset mjeseci mandata ministra Tolušića zabilježen je rekordan iznos povlačenja sredstava iz EU fondova koji u ovom trenutku iznosi 6,286 milijardi kuna, a do kraja godine očekuje se da će taj iznos porasti do osam milijardi kuna. Znatno je pojednostavljen Sustav upravljanja i kontrole EU fondova, usvojen je Prioritetni nacionalni Akcijski plan za povećanje učinkovitosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova za razdoblje 2016. do 2018., pojednostavljene su procedure i dokumentacija u natječajima, smanjen je broja faza u postupku dodjele bespovratnih sredstava, skraćeno je trajanje postupka, olakšani su kriteriji kod ocjenjivanja, uspješno je okončan postupak akreditacije Sustava upravljanja i kontrole EU fondova te je uspostavljena baza projekata kao osnovni alat za učinkovito upravljanje regionalnim razvojem i veću apsorpciju EU sredstava.
 
Uz navedeno, Ministarstvo  regionalnoga razvoja i fondova Europske unije preuzelo je aktivnu ulogu koordinativnog tijela cjelokupnog Sustava upravljanja i kontrole EU fondova, ojačani su administrativni kapaciteti u tijelima u Sustavu upravljanja i kontrole EU fondova, uspostavljena je koordinacija županija i regionalnih razvojnih agencija (regionalnih koordinatora), pokrenut je niz velikih natječaja u području poduzetništva i obrta, istraživanja i razvoja, energetske učinkovitosti, zdravstva, e-usluga i socijalne uključenosti, prirodne i kulturne baštine, a uspješno su ugovoreni i brojni veliki i mali projekti. Posebno ističemo osam ugovora za poboljšanje studentskog smještaja i povećanje pristupa visokom obrazovanju za redovite studente, s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju, u vrijednosti od 987.932.795,28 kuna, potpisivanje ugovora za najveći željeznički infrastrukturni projekt „Rekonstrukcije i izgradnje drugog kolosijeka dionice Dugo Selo – Križevci“ te objavu natječaja za odabir izvođača radova na Pelješkom mostu i izgradnju pristupnih cesta označen je početak projekta „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom“.
 
„Drago mi je da na moje mjesto dolazi upravo Gabrijela Žalac koja je žena iz sustava, koja jako dobro poznaje resor u koji dolazi i koja ima sva potrebna znanja, volju i iskustvo da uspješno nastavi raditi na poslovima koje sam sa svojim suradnicima započeo. Želim joj puno uspjeha u budućem poslu i veselim se rezultatima koje će postići!“ izjavio je ovom prigodom dosadašnji ministar Tolušić.
 
„Sretna sam što preuzimam resor regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u kojem je moj prethodnik u vrlo kratkom roku odradio sjajan posao i postavio ljestvicu vrlo visoko. Moj zadatak je ovaj posao nastaviti, ali i poboljšati sve ono što treba i može biti još bolje. Strateški cilj za Republiku Hrvatsku je iskoristiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju iz EU fondova, ali i raditi na ravnomjernom razvoju svih naših krajeva. Dat ću sve od sebe da u tome uspijemo i da opravdam povjerenje koje mi je ukazao premijer Andrej Plenković“, izjavila je prilikom primopredaje novoizabrana ministrica Gabrijela Žalac.
 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja