hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Ministrica Žalac: „Nedopustivo je izjednačavanje Zagreba i gradova u Slavoniji u utrci za EU sredstva“

Ministrica Žalac: „Nedopustivo je izjednačavanje Zagreba i gradova u Slavoniji u utrci za EU sredstva“
Svečano obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije

U petak 11. studenoga 2016. godine ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, u svojstvu izaslanice Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovala je u programu obilježavanja Dana Vukovarsko-srijemske županije. Program je započeo okupljanjem uzvanika u zgradi Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca na gradskom groblju te sveta misa u Crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima.

Središnji događaj obilježavanja dana Vukovarsko-srijemske županije bila je svečana sjednica Županijske skupštine kojoj su prisustvovali i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i ministar državne imovine Goran Marić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak, saborski zastupnici Ivica Mišić i Tomislav Panenić, nadbiskup u miru monsinjor Marin Srakić, pomoćnici ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić i Davor Huška, župani i predstavnici županija u Hrvatskoj, gradonačelnici i načelnici te drugi uvaženi gosti iz Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Hrvatske.

Prilikom obraćanja na svečanoj sjednici, ministrica Žalac naglasila je korist i važnost EU fondova za ravnomjeran regionalni razvoj i financiranje razvojnih projekta u manje razvijenim krajevima Hrvatske, u koje spada i Vukovarsko-srijemska županija. Najavila je i brojne promjene koje će cijeloj Hrvatskoj, a posebno Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu, omogućiti brži i lakši pristup EU sredstvima.

„Dosta toga je već pokrenuto, ali moramo još dosta toga učiniti kako bi Hrvatska povukla svih 10,7 milijardi eura koje su nam na raspolaganju. Radimo na dodatnom pojednostavljenju sustava i procedura, a uvodimo i druge promjene koje će odigrati važnu ulogu u borbi za ostanak i opstanak stanovništva na području Slavonije.“, izjavila je ministrica Žalac.

Jedna od najavljenih izmjena koje se uskoro očekuju je prenamjena dosadašnjeg Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u Fond za regionalni razvoj kojim će se omogućiti predfinanciranje, sufinanciranje i priprema EU projekata.

Ministrica je Slavoncima poručila da je već pokrenuta i izrada analitičke podloge za redefiniranje statističkih regija u novom razdoblju i da u Ministarstvu ne postoji dokument koji opravdava postojeću podjelu na dvije statističke regije. „Nedopustivo je izjednačavanje Zagreba i gradova u Slavoniji, poput Županje ili Vinkovaca, koji su zbog podjele na dvije statističke regije u istom položaju kad se natječu za EU sredstava. To je nešto što ćemo čim prije ispraviti“, zaključila je ministrica.
 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja