hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Na konferenciji INNOVA 2016. u Opatiji predstavljen EU natječaj za poduzetnike vrijedan 748 milijuna kuna

Na konferenciji INNOVA 2016. u Opatiji predstavljen EU natječaj za poduzetnike vrijedan 748 milijuna kuna
Opatija, 17. svibnja 2016. – U hotelu Milenij održana je druga u nizu konferencija INNOVA 2016. povodom objave otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“ čija vrijednost iznosi 748 milijuna kuna. Sredstva iz natječaja namijenjena su prvenstveno poduzetnicima za provođenje projekata istraživanja i razvoja koji će rezultirati novim ili znatno poboljšanim proizvodom ili uslugom. Najniža vrijednost potpore iznosi 190 tisuća kuna, dok je najviša vrijednost 56 milijuna kuna.

Iako se u prosjeku u Europskoj uniji izdvaja nešto više od 2 posto BDP-a za istraživanje i razvoj, Hrvatska trenutno izdvaja samo 0,8 posto BDP-a. Prema svim važnijim strateškim dokumentima Republike Hrvatske, potrebno je ostvariti 1,4 posto izdvajanja do 2020. godine.  Pokretanje ovog natječaja samo je prvi u nizu koraka prema ostvarenju tog cilja i stvaranju inovativnog i poduzetničkog okruženja u Hrvatskoj.

Konferenciju je otvorio pomoćnik ministra gospodarstva Ivo Milatić te posebno istaknuo kako će sredstva dodijeljena u sklopu ovog natječaja biti zamašnjak rasta i razvoja ne samo tvrtki koje će aplicirati za sredstva, već i njihovih partnera, a time i gospodarstva u cjelini. Također istaknuo je kako Hrvatskoj trenutno nedostaje visokotehnološki razvijenih tvrtki, koje bi angažirale i znanstveno-istraživački sektor što ima negativan utjecaj na gospodarstvo. Kako bi se takva situacija promijenila, pripremljena su i usvojena tri dokumenta - Industrijska strategija, Strategija poticanja inovacija i Strategija pametne specijalizacije čime je stvoren temelj za početak povlačenja i spomenutih sredstava iz EU fondova.

Ministarstvo gospodarstva natječaj je pripremilo u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Vjeran Vrbanec na konferenciji je naglasio ulogu agencije kao Posredničkog tijela druge razine za provedbu natječaja.

Konferencija INNOVA 2016. u Opatiji, nakon uvodne konferencije održane u Zagrebu, druga je u nizu, a namijenjena je predstavljanju natječaja potencijalnim prijaviteljima i zainteresiranim građanima iz Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Karlovačke i Istarske županije. Do kraja svibnja planirano je održavanje još dvije takve konferencije  u Osijeku i Splitu, kao i održavanje edukacijskih radionica u ostalim gradovima.
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja