hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Na konferenciji INNOVA 2016. u Osijeku predstavljen EU natječaj za poduzetnike vrijedan 748 milijuna kuna

Na konferenciji INNOVA 2016. u Osijeku predstavljen EU natječaj za poduzetnike vrijedan 748 milijuna kuna
Osijek, 23. svibnja 2016. – U hotelu Osijek održana je treća u nizu konferencija INNOVA 2016. povodom objave otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“ čija vrijednost iznosi 748 milijuna kuna.

Sredstva iz natječaja namijenjena su prvenstveno poduzetnicima za provođenje projekata istraživanja i razvoja koji će rezultirati novim ili znatno poboljšanim proizvodom ili uslugom. Najniža vrijednost potpore iznosi 190 tisuća kuna, dok je najviša vrijednost 56 milijuna kuna. Javni poziv Ministarstva gospodarstva  je pripremljen u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svojstvu Upravljačkog tijela za Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020. i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u svojstvu Posredničkog tijela druge razine za predmetni natječaj.

Iako se u prosjeku u Europskoj uniji izdvaja nešto više od 2 posto BDP-a za istraživanje i razvoj, Hrvatska trenutno izdvaja samo 0,8 posto BDP-a. Prema svim važnijim strateškim dokumentima Republike Hrvatske, potrebno je ostvariti 1,4 posto izdvajanja do 2020. godine.  Pokretanje ovog natječaja samo je prvi u nizu koraka prema ostvarenju tog cilja i stvaranju inovativnog i poduzetničkog okruženja u Hrvatskoj. U okviru natječaja financirat će se projekti istraživanja i razvoja u skladu s tematskim prioritetnim područjima Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske 2016.-2020.

Konferenciju je otvorio ministar gospodarstva Tomislav Panenić te posebno istaknuo kako će sredstva dodijeljena u sklopu ovog natječaja biti zamašnjak rasta i razvoja ne samo tvrtki koje će aplicirati za sredstva, već i njihovih partnera, a time i gospodarstva u cjelini. Također istaknuo je kako Hrvatskoj trenutno nedostaje visokotehnološki razvijenih tvrtki, koje bi angažirale i znanstveno-istraživački sektor što ima negativan utjecaj na gospodarstvo. Kako bi se takva situacija promijenila, pripremljena su i usvojena tri dokumenta - Industrijska strategija, Strategija poticanja inovacija i Strategija pametne specijalizacije čime je stvoren temelj za početak povlačenja i spomenutih sredstava iz EU fondova.

Treća u nizu konferencija Ministarstva gospodarstva  INNOVA 2016. namijenjena je predstavljanju natječaja potencijalnim prijaviteljima i zainteresiranim dionicima iz  Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije. Dan kasnije, u hotelu Osijek u Osijeku  održana je i edukacijska radionica na kojoj je detaljnije predstavljena natječajna dokumentacija, kriteriji prihvatljivosti prijavitelja, faze postupka dodjele sredstva i ostale relevantne informacije vezano uz natječaj.
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja