hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Održana konferencija "EU za mlade"

U zajedničkoj organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, 12. prosinca 2014., u Zagrebu je održana konferencija „EU za mlade“.

Glavni cilj konferencije bio je upoznati mlade s mogućnostima studiranja, volontiranja i stažiranja, mogućnostima zapošljavanja i mogućnostima za mlade poduzetnike kroz programe Europske unije kao što su Garancije za mlade, Erasmus plus ili Erasmus za poduzetnike.

Sudionike je pozdravio voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, g. Branko Baričević koji je naglasio da su mladi budućnost Europske unije  te je predstavio najvažnije odrednice tih programa i naglasio njihov značaj u okviru cjelokupnih politika Europske unije i njenih dugoročnih ciljeva. Posebno se osvrnuo na podršku  koju Europska unija kroz Program Garancije za mlade pruža nezaposlenima s ciljem njihovog što bržeg uključivanje na tržište rada  naglasivši posebice  važnost ovog programa za Hrvatsku.

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta g. Dražen Pros istaknuo je važnost obrazovanja za poduzetništvo, umrežavanje mladih poduzetnika , internacionalizaciju i kvalitetan pristup raznim izvorima financiranjima te novim tržištima.

Ministar rada i mirovinskog sustava g. Mirando Mrsić naglasio je važnost Garancije za mlade pri osiguravanju što bržeg prelaska mladih na tržite rada nakon završetka obrazovanja,  istaknuvši napore koje vlada u vezi toga poduzima  u suradnji s Europskom komisijom. 

Potpredsjednik vlade RH i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova g. Branko Grčić naglasio  je potrebu povezivanja europskih fondova i zapošljavanja mladih kroz sinergiju povlačenje novca iz fondova te iskorištavanja znanja i vještina koje mladi posjeduju.U nastavku su održane tri tematske panel rasprave: „Mogućnosti obrazovanja, stažiranja i volontiranja iz EU fondova“, „Mogućnosti za zapošljavanje iz EU fondova“ i „Mogućnosti za mlade poduzetnike“ u kojima su sa svojim prezentacijama i odgovorima na pitanja sudjelovali: Ivana Puljiz i Aleksandra Živković iz Agencija za mobilnost i programe EU; Lea Ban, korisnica ERASMUS programa; Lovrenka Bulat Brajković iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava; Kristina Fleischer iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje; Nikola Bačanek, korisnik mjere Stručno osposobljavanje za rad; Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO; Davorin Štetner iz Hrvatske mreže poslovnih anđela; Vesna Torbarina iz  Hrvatske gospodarske komore i Tihana Hrnjak, korisnica programa ERASMUS za poduzetnike.

Ovdje možete preuzeti prezentacije panelista:

Panel rasprava „Mogućnosti obrazovanja, stažiranja i volontiranja iz EU fondova“
 
Program ERASMUS plus – Ivana Puljiz, pomoćnica ravnateljice, Agencija za mobilnost i programe EU
Lea Ban, korisnica ERASMUS programa

Panel rasprava „Mogućnosti za zapošljavanje iz EU fondova“
 
Program Garancije za mlade – Lovrenka Bulat Brajković, Uprava za koordinaciju programa i projekata Europske unije u području rada i socijalne sigurnosti, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava
Mjere za poticanje zapošljavanja mladih – Kristina Fleischer, Odjel posredovanja i aktivne politike zapošljavanja, Hrvatski zavod za zapošljavanje
Nikola Bačanek, korisnik mjere Stručno osposobljavanje za rad

Panel rasprava „Mogućnosti za mlade poduzetnike“

Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO: Mogućnosti za start up-ove iz strukturnih fondova
Davorin Štetner, Hrvatska mreža poslovnih anđela: Kako privući investitore
Program ERASMUS za poduzetnike – Vesna Torbarina, Hrvatska gospodarska komora
Tihana Hrnjak, korisnica programa ERASMUS za poduzetnike
 


 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja