hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Održana panel rasprava „Mogućnosti mladih iz EU fondova“ i nagrađeni najbolji studenti sa studijskim putovanjem u Bruxelles

Održana panel rasprava „Mogućnosti mladih iz EU fondova“ i nagrađeni najbolji studenti sa studijskim putovanjem u Bruxelles

Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, 21. listopada 2014. godine održano je predstavljanje rezultata Akademije regionalnog razvoja i fondova EU, panel rasprava „Mogućnosti mladih iz EU fondova“ te dodjela nagrada najboljim studentima koji su sudjelovali u dosadašnjoj provedbi pilot projekta Akademije. Ovaj pilot projekt Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo je u lipnju ove godine s ciljem informiranja i obrazovanja studenata o svim aspektima korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova.
 
Riječ dobrodošlice uputio je Lajoš Žager, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a okupljenima su se obratili i:  Roko Andričevič, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta te Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 
Na poziv za sudjelovanje u aktivnostima Akademije odazvalo se desetak studentskih organizacija iz različitih dijelova Hrvatske (Zagreb, Osijek, Rijeka, Šibenik, Dubrovnik, Vrbovec). Kao prvu aktivnost Akademije studenti su trebali istražiti projekte od lokalnog značaja u njihovom gradu i županiji,  te napraviti vizualni prikaz projekta onako kako ga oni vide. Na taj način studenti su mogli vidjeti praktične koristi EU fondova za njihovu zajednicu i pojedince te time osvijestiti značaj korištenja EU fondova. Uz to, trebali su izraditi idejna rješenja plakata, logotipa i slogana Akademije kojim će doprinijeti vidljivosti projekta u javnosti.
 
Studenti su proteklih mjeseci stjecali teoretska i praktična znanja o EU fondovima, a najbolji među njima nagrađeni su sa studijskim putovanjem u Bruxelles koje organizira Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj. Dobitnici ove nagrade su članovi Udruge studenata Građevinskog fakulteta iz Osijeka (3 predstavnika) čiji je video prikaz projekta ocijenjen kao najbolji, zatim članovi Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci (2), Studentskog zbora Visoke poslovne škole PAR iz Rijeke (1), Udruge eSTUDEN iz Zagreba (2) i Udruge TIM iz Zagreba (2).
 
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić uručio je nagrade najboljim studentima i tom prilikom istaknuo:  „Ulazimo u vrijeme u kojem ćemo imati na raspolaganju znatna sredstva za razvoj i promjenu uvjeta života u Hrvatskoj. Ako netko o tome treba znati više i o tome više naučiti da bi sudjelovao u tim promjenama, to su zacijelo mladi ljudi. Bitno je i da fakulteti uvrste predmete kojima će se EU fondovi još više približiti studentima jer gotovo da i nema nijedne sfere u životu koja se ne može prepoznati u području EU fondova“. 
 
Više od stotinu studenata okupljenih na svečanom predstavljanju rezultata Akademije imalo je priliku upoznati se i s mogućnostima mladih iz EU fondova na panel raspravi na kojoj je bilo govora o mjerama zapošljavanja „Garancija za mlade“, start up-ovima te programima Europske unije u području obrazovanja, znanosti i mladih kao što su Erasmus plus i Erasmus za poduzetnike. U panel raspravi sudjelovali su: Dijana Bezjak, pomoćnica ministra Iz Ministarstva poduzetništva i obrta, Sandra Miladin i Dijana Stilinović iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Vesna Torbarina iz Hrvatske gospodarske komore, Aleksandra Gavrilović iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Mirela Despotović iz Centra za civilne inicijative. 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja