hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Operativnim programom „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Hrvatskoj na raspolaganju 6,881 milijardi eura

Operativnim programom  „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Hrvatskoj na raspolaganju 6,881 milijardi eura
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić danas je na konferenciji za medije u Banskim dvorima predstavio prioritete ulaganja iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", započete i pripremljene projekte te pozive za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije.
 
Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ i Sporazum o partnerstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije za korištenje Europskih strukturnih i investicijskih fondova za rast i radna mjesta u razdoblju 2014.-2020. , u petak je povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Creţu službeno uručila potpredsjedniku Vlade i ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branku Grčiću.
 
Europska komisija odobrila je OP „„Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ 12. prosinca 2014. među prvih 50 od tada zaprimljenih 205 prijedloga operativnih programa.
 
„Posebno želim istaknuti da smo bili među najbržima u pripremi programskih dokumenta koje je u petak službeno uručila povjerenica Creţu Vladi Republike Hrvatske“, uvodno je kazao potpredsjednik Vlade Branko Grčić, podsjetivši da su ovi programski dokumenti usvojeni među prvom trećinom operativnih programa država članica Europske unije.
 
Potpredsjednik Grčić pojasnio je da je Hrvatska time stekla preduvjete za novu financijsku perspektivu i apsorpciju sredstava u razdoblju 2014.- 2020.
 
„Naši administrativni kapaciteti u tom dijelu su bili vrlo uspješni, a sad slijedi apsorpcija sredstava, priprema i realizacija projekata kako bismo postigli one efekte na gospodarski rast i novo zapošljavanje koji se od toga očekuju“, pojasnio je potpredsjednik Grčić.
 
Izrazio je zahvalnost Europskoj komisiji na punoj potpori Vladi Republike Hrvatske „u smislu vrlo preciznog Akcijskog plana za dobru apsorpciju sredstava“. „Tu je Europska komisija pokazala veliku fleksibilnost u smislu faziranja projekata što znači da se dio projekta realizira u jednoj financijskoj perspektivi, dok se drugi dio istog projekta može realizirati kroz drugu financijsku perspektivu“. Posebno važnim istaknuo je i mogućnost retroaktivnog financiranja projekata.
 
„Mi ćemo imati projekte koje smo realizirali financirajući ih nacionalnim sredstvima i bit ćemo u mogućnosti da to refinanciramo odnosno kompenziramo kroz EU sredstava što je, također, jedan veliki doprinos dobroj apsorpciji EU sredstava“, zaključio je potpredsjednik Grčić.
 
Jakša Puljiz, zamjenik ministra izvijestio je da je Operativnim programom „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Hrvatskoj na raspolaganju 6,881 milijardi eura sredstava EU-a za ulaganje u rast i razvoj. „U fokusu administracije trenutno je osiguranje dovoljne zalihe projekata za učinkovito povlačenje sredstava iz Financijske perspektive 2014 - 2020.“, kazao je zamjenik ministra i naveo neke od projekta koji su ugovoreni ili su neposredno pred ugovaranjem; od izgradnje drugog kolosijeka i rekonstrukcija pruge Dugo Selo – Križevci, izgradnje i opremanja Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija, preko razvoja vodno-komunalne infrastrukture Nova Gradiška i gradnje studentskog doma u Rijeci, do razvoja vodno-komunalne infrastrukture Županja.
 
Prezentacija potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića: Prioriteti ulaganja iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", započeti i pripremljeni projeki te pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije.
 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja