hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Otvoreni pozivi za energetsku obnovu zgrada u djelatnosti odgoja i obrazovanja

Otvoreni pozivi za energetsku obnovu zgrada u djelatnosti odgoja i obrazovanja

U sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" Hrvatskoj je do 2020. na raspolaganju 311 milijuna eura za projekte povećanja energetske učinkovitosti zgrada.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš te načelnica sektora u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vesna Bukarica danas su se susreli s polaznicima informativne radionice namijenjene prijaviteljima iz odgojno-obrazovnih ustanova kako bi se uspješno prijavili za sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekte energetske učinkovitosti.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,  u proteklih je mjesec dana otvorilo dva Javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstva i to za “Energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ te „Izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“. Riječ je o ukupno 55 milijuna kuna bespovratnih sredstava osiguranih iz  Europskog fonda za regionalni razvoj te iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ministarstvo svake srijede u svojim prostorijama organizira informativne radionice koje su namijenjene potencijalnim prijaviteljima/korisnicima iz javnih ustanova/tijela državne uprave ili lokalne odnosno područne samouprave. Na radionicama se objašnjava postupak prijave, prolazi se detaljno sve faze natječaja te razjašnjavaju sve eventualne nejasnoće.

Radionice će se održavati sve dok potencijalni korisnici sredstava budu pokazivali interes. Za sada je odaziv na radionice velik. Svi termini u kolovozu su popunjeni. Trenutno se popunjavaju radionice za rujan preko mrežne stranice http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=31026.

Ovaj se pilot projekt odvija u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u kojem Hrvatska za projekte povećanja energetske učinkovitosti zgrada ima na raspolaganju od 2014. do 2020. ukupno 311 milijuna eura. Za smanjenje potrošnje energije u zgradama javne namjene na raspolaganju je 211 milijuna eura a za smanjenje potrošnje energije u stambenim zgradama (višestambenim zgradama i obiteljskim kućama) 100 milijuna eura.
 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja