hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Potpisana dva ugovora za razvoj javnog gradskog prometa u Osijeku, ukupne vrijednosti 232 milijuna kuna

Potpisana dva ugovora za razvoj javnog gradskog prometa u Osijeku, ukupne vrijednosti 232 milijuna kuna

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, koja je održana u petak, 1. prosinca u Osijeku, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je još dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti 232 milijuna kuna.

Ovim ugovorima se tvrtki GPP Osijek dodijelilo 18 milijuna kuna za nabavu 12 autobusa i 214 milijuna kuna za projekt modernizacije tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 12 novih autobusa za osječki javni prijevoz  je vezan za projekt koji je odobren u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza, kojeg je MMPI objavilo 31. svibnja 2017. (a putem kojeg su nabavljeni i autobusi za ZET).

Ključni problem koji će biti riješen ovim projektom jest obnova voznog parka tvrtke GPP d.o.o. kojeg karakterizira starost i veliki broj prijeđenih kilometara vozila, zbog čega opada kvaliteta usluge javnog prijevoza na području grada Osijeka. Projektom će se unaprijediti i povećati korištenje javnog gradskog prijevoza u odnosu na osobna vozila. Također, doprinijet će se ostvarenju povećane mobilnosti građana unutar grada te poboljšanju dostupnosti grada kao gravitacijskog centra.
 
Osnovni cilj projekta u sklopu Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt modernizacije tramvajske infrastrukture na području Grada Osijeka je obnova postojeće infrastrukture tramvajske mreže (nove ispravljačke stanice, novi kilometri pruge i nove kontaktne mreže), kao prethodne faze pripreme za nabavku niskopodnih vozila – tramvaja i autobusa, čime će se podići razina usluge javnog gradskog prijevoza u Gradu Osijeku. Rezultat toga trebao bi biti veći broj korisnika te posljedično, smanjenje emisije CO2.

Nakon modernizacije tramvajske infrastrukture, planira se i projekt nabave novih vozila (tramvaja i autobusa). S navedenim ugovorima u sektoru prometa iz fondova EU (samo iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija - OPKK) je ukupno do sada potpisano 18 ugovora u 2017. godini, ukupne vrijednosti 8,7 milijardi kuna od čega je 5,6 milijardi kuna bespovratnih EU sredstava, što predstavlja 61,7% ugovorenosti dodijeljenih sredstava za promet u okviru OPKK-a.

Ubrajajući projekte ugovorene u okviru Instrumenta za povezivanje Europe koji iznose 3,2 milijarde kuna, ukupna vrijednost svih ugovorenih projekata u sektoru prometa iznosi 11,9 milijardi kuna.
 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja