hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Potpredsjednik Grčić: Vlada je odradila veliki posao pripreme, sada dolaze rezultati

Potpredsjednik Grčić: Vlada je odradila veliki posao pripreme, sada dolaze rezultati
OSIJEK, 31. ožujka 2015. - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je u utorak u Osijeku kako za ostvarivanje strateških ciljeva zapošljavanja, stvaranja konkurentnog gospodarstva, ravnomjernog razvoja svih hrvatskih krajeva do 2020. godine Hrvatskoj na raspolaganju stoji investicijski potencijal od 96 milijardi kuna, od čega 81 milijarda iz europskih strukturnih i investicijskih fondova te 15 milijardi kuna nacionalnog sufinanciranja. 

Na konferenciji "Zajedno do EU fondova - velike mogućnosti za poljoprivredu" Grčić je istaknuo kako je cilj da europski fondovi postanu najvažniji izvor javnih investicija i značajni pokretač privatnih investicija te da se može očekivati da, u najboljim godinama privlačenja, EU fondovi doprinesu do dva posto većoj stopi rasta BDP-a nego što bi to bilo bez sredstava EU fondova.

Ustvrdio je kako procjene govore da bi EU fondovi svake godine pridonijeli očuvanju radnih mjesta i novom zapošljavanju na razini između 15 i 20 tisuća ljudi.

Istaknuo je kao će se za povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u tom razdoblju osigurati 8,8 milijardi kuna, kroz program ruralnog razvoja godišnje je predviđeno 2,7 milijardi kuna, a za izravne potpore poljoprivrednicima osigurano je 9,2 miljarde kuna. Dodao je kako je za projekte iz područja prometa do 2020. godine osigurano 9,9 milijardi kuna, a za program "Učinkoviti ljudski potencijali", koji treba potaknuti dodatno obrazovanje, dokvalifikaciju te zapošljavanje nezaposlenih osoba 4,5 milijardi kuna, a prvi natječaji se očekuju u trećem tromjesečju ove godine.

Čeka nas veliki posao, ali i uspjeh u godinama koje dolaze. Ova Vlada je odradila ogroman posao pripreme, a sada dolaze rezultati, poručio je Grčić.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako je, u pet najvećih europskih fondova, za resor poljoprivrede do 2020. godine predviđeno 5,2 milijarde eura, što uz 2,2 milijarde eura nacionalnog sufinaciranja, čini ukupan iznos 7,4 milijardi eura. 

Uz sredstva velikih strukturnih fondova na raspolaganju nam je nacionalni program pomoći sektoru vina s gotovo 57,3 milijuna eura te nacionalni pčelarski program sa 6,3 milijuna eura, dodao je Jakovina.

Kazao je kako će za izravna plaćanja u poljoprivredi biti osigurano više od 420 milijuna eura godišnje, s time da će udio financiranja iz državnog proračuna biti sve manji, a privlačenje sredstava iz EU fondova sve veće. 

Izvijestio je kako je ugovaranje projekata iz fonda IPARD završeno s 94 posto raspoloživih sredstava.

(Hina)

Prezentacija Tihomira Jakovine, ministra poljoprivrede
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja