hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić uručio 15 ugovora za projekte poslovne infrastrukture vrijedne 376 milijuna kuna

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić uručio 15 ugovora za projekte poslovne infrastrukture vrijedne 376 milijuna kuna
Na svečanosti u Europskom domu u Zagrebu potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić uručio je 15 ugovora u sklopu 4. poziva Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, za projekte vrijedne 376 milijuna kuna koji će se financirati u okviru Operativnog programa „Regionalna konkurentnost 2007.-2013.“. Bespovratna sredstva iznose 356,7 milijuna kuna od čega će iz Europskog fonda za regionalni razvoj biti isplaćeno preko 291 milijuna kuna, iz državnog proračuna 65,5 milijuna kuna dok je doprinos korisnika 19,2 milijuna kuna.
 
Na ovaj 4. Poziv, koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, pristigle su 144 prijave, a nakon što je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) provjerila prihvatljivost i provela cjelokupni postupak procjene odabrano je 15 projektnih prijava za financiranje iz 11 županija i Grada Zagreba, kojima se planira otvoriti 420 novih radnih mjesta, te 58 novih malih i srednjih tvrtki, kao i znatno povećati broj posjeta potpomognutim kulturnim i turističkim objektima poslovne infrastrukture.
 
“Ovo je ujedno i najdirektniji demantij svih skeptika kada je u pitanju ugovoranje projekata financiranih iz EU fondova”, naglasio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić, čestitajući novim korisnicima sredstava iz europskih strukturnih fondova. Ujedno je poželio uspjeh na sljedećem natječaju svima onima koji nisu ovoga puta uspjeli doći do novca, a posebno onima čiji su projekti ocijenjeni kvalitetnima. 
 
Potpredsjednik Grčić najavio je i osnivanje posebnih fondova iz kojih će se jedinicama lokalne samouprave osigurati novac za sufinanciranje  EU projekata, a takve se mogućnosti svim korisnicima pružaju i kroz nove programe Hrvatske banke za obnovu i razvitak.    
 
„Ovaj događaj ima simboličnu vrijednost jer smo ugovaranjem ove grant sheme prešli vrijednost od milijardu kuna ugovorenih projekata , iz strukturnih instrumenata, u okviru Operativnog programa za regionalnu konkurentnost. U proteklih šest mjeseci u tom programu ugovoreno je 50 projekata vrijednih milijardu i 68 milijuna kuna“, kazala je u obraćanju korisnicima, ravnateljica SAFU-a, Nataša Mikuš Žigman. Napomenula je važnost aktivne suradnje s tijelima zaduženima za provođenje kontrole i podršku u provedbi, osiguranje administrativnih kapaciteta, te pravovremeno osiguranje financijske podrške za projekt kako bi on na vrijeme bio realiziran. 
 
Unutar Sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu sveukupno je do sada, u sva četiri poziva, ugovoreno 50 projekata ukupne vrijednosti od oko 650 milijuna kuna. 
 
Petnaest novih korisnika sredstava iz EU fondova su: Grad Trilj-„Proizvodna zona Čaporice - Centar agropoduzetništva 3LJ“,Grad Križevci – „Razvojni centar i tehnološki park Križevci“; Grad Osijek – „Razvoj poslovne i komunalne infrastrukture u eko-industrijskoj zoni Nemetin“; Grad Vukovar – „Razvoj zaokruženog koncepta za potporu inovativnom i tehnološki orijentiranom poduzetništvu BIC-Vukovar“; Općina Drenovci – „Poljoprivredni poduzetnički inkubator Drenovci“ ; Općina Lekenik – „Poduzetnička zona Marof Lekenik - pokretač lokalnog razvoja“ ; Virovitičko-podravska županija – „Panonski drvni centar kompetencija”; Općina Veliki Grđevac – „Vlakom kreacije do bazena imaginacije”; Grad Beli Manastir – „Etnološki centar baranjske baštine“; Grad Zagreb– „Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu - prva faza“; Grad Zadar – „Obnova i turistička valorizacija kulturno povijesnog kompleksa Kneževe palače“; Općina Draž – „Dunavski pogled - uređenje javne turističke infrastrukture u mjestu Batina“ ; Grad Karlovac – „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – Kaquarium“; Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit – „Centar za posjetitelje Krasno“ i Muzeji Hrvatskog zagorja – „Studio galerije Antuna Augustinčića“.


 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja