hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Predstavljen EU natječaj „Podrška razvoju Centara kompetencija“ ukupne vrijednosti 786 milijuna kuna i dodijeljene prve Odluke o financiranju u okviru EU natječaja „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja"

Predstavljen EU natječaj „Podrška razvoju Centara kompetencija“ ukupne vrijednosti 786 milijuna kuna i dodijeljene prve Odluke o financiranju u okviru EU natječaja „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja"
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac sudjelovali su u srijedu, 29. ožujka 2017. godine, na konferenciji povodom pokretanja druge faze Ograničenog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška razvoju Centara kompetencija“ (CEKOM), koja je u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta održana u Zagrebu.
 
Osnovni cilj predstavljanja bio je informirati potencijalne prijavitelje i njihove partnere o mogućnostima i uvjetima korištenja sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru Javnog poziva za CEKOM-e.
 
Također, u okviru konferencije dodijeljene su prve tri Odluke o financiranju u okviru EU natječaja Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“, ukupne vrijednosti preko 26 milijuna kuna bespovratnih sredstava.
 
Tako je tvrtki AD Plastik d.d. iz Solina dodijeljeno 19.632.690,36 kuna za projekt Pilot linija bojanja koji će uključivati izradu prototipova, testiranje nove opreme i novih materijala te unaprijediti proces obrade plastike. Prijavitelj će za potrebe realizacije projekta zaposliti 26 novih djelatnika.
 
Tvrtki Pana Stolarija d.o.o. iz Čakovca dodijeljeno je 5.098.307,86 kuna za za istraživanje drvnih sirovina u smislu poboljšanja njihovih svojstava termotretiranjem, odnosno povećanja otpornosti od propadanja, poboljšanja termičkih te vatrootpornih svojstava.
 
Nadalje, tvrtki iCat d.o.o. iz Zagreba dodijeljeno je 398.885,43 kuna za stvaranje novog proizvoda za pametan, zelen i integrirani transport - „solarCat“ brod za prijevoz putnika bez emisije štetnih plinova. Ovim projektom otvorit će se pet novih radnih mjesta.
 
Natječaj „Podrška razvoju Centara kompetencija“ financirat će se iz EU fondova, a prihvatljivim prijaviteljima i njihovim partnerima bit će na raspolaganju približno 786 milijuna kuna s maksimalnom vrijednosti potpore po prijavitelju do 112 milijuna kuna. Na natječaj se mogu javiti poduzetnici, organizacije za istraživanje i širenje znanja (izuzev znanstvenih organizacija) i drugi pravni subjekti koji žele ulagati u istraživačku infrastrukturu. Prihvatljivi prijavitelji i partneri prethodno su odabrani u prvoj fazi (pred-odabiru) u okviru ovog natječaja koja je završena 7. studenog 2016. godine.
 
Brojnim poduzetnicima, predstavnicima znanstvenih organizacija, resornih tijela državne uprave i jedinica lokalne i regionalne samouprave te svim ostalim sudionicima, obratili su se ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić te predsjednik Vlade mr. sc. Andrej Plenković.
 
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je da pametan rast temeljen na razvoj gospodarstva utemeljenog na znanju i inovacijama u hrvatskom gospodarstvu s CEKOM-ima dobiva čvrste temelje, a europska sredstva investirana u projekte CEKOM-a imat će važan i mjerljiv utjecaj na razvoj hrvatskog gospodarstva.
 
„Ulaganja u istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije jedan su od ključnih generatora koji će pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i biti čimbenik u podizanju dodane vrijednosti, povećanju produktivnosti i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u sljedećih nekoliko godina.“, naglasila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić.
 
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković istaknuo je kako će se hrvatski model gospodarskog rasta i poticanja razvoja snažne industrijske osnove visoke dodane vrijednosti koja će biti konkurentna na svjetskom tržištu bazirati na uvođenju strukturnih promjena u hrvatsko gospodarstvo kroz jačanje inovacijskog potencijala i primjenu najnovijih istraživačkih i tehnoloških dostignuća u razvoju novih proizvoda i usluga i poticanje internacionalizacije.
 
Centri kompetencija predstavljaju novu vrstu istraživačke infrastrukture u Republici Hrvatskoj koja će biti specijalizirana za davanje podrške poslovnom sektoru u istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji inovacija u cilju jačanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Kroz natječaj za „Podršku razvoju Centara kompetencija“ i natječaj za „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta sufinanciranjem vlastitih i kolaborativnih projekata istraživanja i razvoja i ulaganja u istraživačku infrastrukturu potaknut će bolju suradnju industrijskog sektora i istraživačkih organizacija u cilju kvalitetnijeg usmjeravanja rezultata istraživanja i razvoja u njihovu komercijalnu primjenu.

Prezentacije s konferencije možete preuzeti ovdje.
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja