hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Predstavljen projekt PaRaDeSEC koji se financira iz programa EU

Predstavljen projekt PaRaDeSEC koji se financira iz programa EU
Projekt PaRaDeSEC, trenutno najveći projekt iz OBZOR-a 2020 programa financiranja Europske unije u Hrvatskoj predstavljen je u ponedjeljak na Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu.

Riječ je o, kako je rekao ravnatelj IRB-a Tome Antičić, projektu "Expanding Potential in Particle and Radiation Detectors, Sensors and Electronics in Croatia" (PaRaDeSEC) vrijednom čak 2,5 milijuna eura, koji će Institutu Ruđer Bošković omogućiti zapošljavanje vrhunskih svjetskih stručnjaka.To će također, smatra Antičić, omogućiti Hrvatskoj da postane svjetski relevantan čimbenik u razvoju modernih detektora, senzora i elektroničkih uređaja za njihovu uporabu i naprednih materijala za izgradnju takve istraživačke opreme.

Pored znanstvenih ekspertiza i izvrsnosti, infrastrukture te referenca u ostvarenom broju EU projekata, jedan od ključnih razloga zbog kojih je IRB dobio ovaj iznimno kompetitivni projekt jest da se IRB obvezao provesti cijelu seriju mjera usmjerenih na jačanje izvrsnosti, a s ciljem da se na IRB-u uspostave onakvi uvjeti kakvi prevladavaju u najboljim zapadnim znanstvenim institucijama, napomenuo je Antičić dodavši kako je IRB od datuma prijave projekta već usvojio brojne takve mjere, a kroz projekt PaRaDeSEC nastavlja s nadogradnjom mjera koje će njem i Hrvatskoj omogućiti puno veću znanstvenu i gospodarstvenu relevantnost u međunarodnoj zajednici.

Projekt PaRaDeSEC je kruna višedesetljetnog sustavnog rada znanstvenika IRB-a prema uspostavi izvrsnosti u polju detektora i senzora te naprednih materijala, rekao je pomoćnik ravnatelja Neven Soić dodavši kako je izgrađen na čvrstom temelju kojeg čini preko deset velikih europskih, japanskih i američkih kompetitivnih projekata, te bliska suradnja s vrhunskim hrvatskim i svjetskim tvrtkama.

Soić je istaknuo kako će ovaj projekt koristiti i konsolidirati sve inicijative na IRB-u u području razvoja detektora, senzora i naprednih materijala te dodao kako će ključni čimbenik uspjeha biti bliska suradnja sa svim vezanim hrvatskim institucijama u tim poljima. Po riječima pomoćnika ravnatelja za međunarodnu suradnju Stjepka Fazinića projekt će blisko surađivati i s Centrom izvrsnosti za napredne materijale i senzore kojeg tvori IRB zajedno s Institutom za fiziku.

"Kroz PaRaDeSEC će Hrvatska moći ostvariti puno jači znanstveni i tehnološki utjecaj na vrhunske institucije kao što je CERN, gdje će RH moći samostalno razviti vlastiti detektorski sustav", naglasio je Fazinić dodavši kako pored toga, projekt PaRaDeSEC otvara mogućnost da Hrvatska od Europske unije dobije 400 milijuna eura vrijedno istraživačko postrojenje za razvoj materijala za fuzijski reaktor. Osim toga, na ovaj projekt će se neposredno nadograditi i O-ZIP, najveći strukturni projekt IRB-a vrijedan oko 60 milijuna eura koji će započeti 2018. godine, rekao je Fazinić.

Pored navedenih znanstvenih ekspertiza i izvrsnosti, infrastrukture te referenca u ostvarenom broju EU projekata, jedan od ključnih razloga zbog kojih je IRB dobio ovaj iznimno kompetitivni projekt jest da se IRB obavezao provesti cijelu seriju mjera usmjerenih na jačanje izvrsnosti, a s ciljem da se na IRB-u uspostave onakvi uvjeti kakvi prevladavaju u najboljim zapadnim znanstvenim institucijama.

(Hina)
 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja