hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Prvih 100 dana ministrice Gabrijele Žalac

Prvih 100 dana ministrice Gabrijele Žalac
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac na samom početku mandata najavila je novi smjer u pogledu regionalnoga razvoja i upravljanja fondovima EU i zajedno sa svojim timom i partnerima odlučno preuzela aktivnu ulogu u stvaranju ravnomjernog i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Kako bi se omogućilo što učinkovitije korištenje raspoloživih sredstava iz EU fondova nastavilo se raditi na pojednostavljenju procedura i sustava. Pripremljen je prijedlog uredbe pomoću koje se pojednostavljuje sustav upravljanja i kontrole Operativnim programom Konkurentnost i kohezija te će korisnici brže i lakše doći do 6,881 milijardi eura namijenjenih za ulaganja u infrastrukturne investicije.

Započele su i pripremne aktivnosti na izmjenama i dopunama pravnog okvira politike regionalnoga razvoja Republike Hrvatske koje uključuju izmjene i dopune Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obnovi i razvoju grada Vukovara te izradu novih prijedloga Zakona o potpomognutim područjima i Zakona o otocima, a u tijeku je i unaprjeđenje Sustava strateškog planiranja i upravljanja razvojem.

Osnovan je Fond za regionalni razvoj kojim je omogućeno predfinanciranje, sufinanciranje i priprema EU projekata.

Izmjene zakonske regulative Hrvatskoj će do početka 2018. godine osigurati funkcionalnu i u proračunu utemeljenu regionalnu razvojnu politiku i sustavno upravljanje razvojem. Pomoću zakonskih izmjena uspostavit će se i dobro uređen sustav za upravljanje EU fondovima te bolja suradnja na regionalnoj i lokalnoj razini, što će ubrzati povlačenje EU sredstava.

Kako bi se osigurao gospodarski rast i razvoj pet slavonskih županija pokrenut je projekt Slavonija kroz koji je osigurano 2,5 milijardi eura za ulaganja u poduzetništvo, obrazovanje, zdravstvo, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne puteve i energetiku.
U prvih 100 dana Vlade, u svojstvu Upravljačkog tijela Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo je šest natječaja u ukupnom iznosu od 978,59 milijuna kuna, od čega 917,84 milijuna kuna čine bespovratna sredstva. Ugovoreno je 49 projekata ukupne vrijednosti 1.104,23 milijuna kuna, od čega 756,50 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

U okviru programa IPA i Prijelaznog instrumenta potpisan je 81 ugovor ukupne vrijednosti 32.695.395,06 eura, a od navedenog iznosa 28.6001.026,63 eura odnosi se na EU sredstva.

U prosincu 2016. potpisan je sporazum o financiranju s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak za novi financijski instrument „ESIF Krediti za rast i razvoj“. Vrijednost ovog financijskog instrumenta iznosi 110 milijuna eura iz fondova EU, a kada se iznosu pribroje sredstva poslovnih banaka, koje će sudjelovati s minimalno 50 posto vlastitih sredstava, hrvatskim poduzetnicima na raspolaganju će biti 220 milijuna eura uz znatno povoljnije uvjete od tržišnih.

Ministrica svaki mjesec održava sastanke sa županima i regionalnim koordinatorima kako bi svi bili upoznati s problemima i preprekama s kojima se susreće regionalna samouprava te kako bi se ojačala suradnja na regionalnoj i lokalnoj razini. Zajedničkim radom i suradnjom ministrica Žalac već ove godine želi urediti sustav i ubrzati objavu natječaja kako bi Hrvatska u što većoj mjeri iskoristila sve ono što joj je na raspolaganju iz EU fondova.
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja