hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Razvoj javne vodoopskrbe i odvodnje u Hrvatskoj uz 258 milijuna kuna EU sredstava

Razvoj javne vodoopskrbe i odvodnje u Hrvatskoj uz 258 milijuna kuna EU sredstava
U ponedjeljak 5. rujna 2016. godine u zgradi Hrvatskih voda u Zagrebu, održano je svečano potpisivanje ugovora u okviru natječaja „Financiranje provedbe investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe/odvodnje“. Potpisano je 29 ugovora ukupne vrijednosti 381.845.383,25 kuna, od čega će 257.929.540,54 kuna biti financirano EU sredstvima.
 
Ova operacija Hrvatskih voda, nazvana još i „Male intervencije 2“, odnosi se na projekte kroz koje se ulaže u izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje, kondicioniranje vode za piće na uređajima za obradu pitke vode te nabavu opreme za sustave javne odvodnje i javne vodoopskrbe. Od 66 prijavljenih projektnih prijedloga, za sufinanciranje je prihvaćeno 29 prijedloga projekata javne vodoopskrbe i odvodnje ukupne vrijednosti gotovo 382 milijuna kuna.
 
Ugovore su s predstavnicima isporučitelja vodnih usluga, krajnjih korisnika projekta, potpisali ministar poljoprivrede Davor Romić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovao je i pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić.
 
U Hrvatskoj je otprilike 80 posto stanovništva spojeno na sustav javne vodoopskrbe dok se ostali opskrbljuju iz „lokalnih vodovoda“ ili individualnim načinom vodoopskrbe iz vlastitih bunara ili cisterni. Međutim, puno veći problem je učinkovitost korištenja vode koja iznosi oko 56 posto, što podrazumijeva gubitke unutar sustava od 44 posto.
 
Stupanj priključenosti stanovništva na javni sustav odvodnje iznosi tek 44 posto, što je prilično niska razina priključenosti u odnosu na većinu država članica Europske unije. Razlike u stupnju priključenosti vidljive su i na regionalnoj razini, ali posebno se ističu kada uspoređujemo veličinu naselja. Stupanj priključenosti na relativno zadovoljavajućoj je razini samo u naseljima s više od 10.000 stanovnika.
 
Uz pomoć EU sredstava u Hrvatskoj će se unaprijediti sustav javne vodoopskrbe i odvodnje, a Hrvatske vode krenule su u tom smjeru. U prvih šest mjeseci 2016. godine dvostruko su uspješniji u povlačenju EU sredstava nego u istom razdoblju prošle godine. Ostvareno je niz EU projekata ukupne vrijednosti 239,8 milijuna kuna, dok je u 2015. u istom vremenskom razdoblju vrijednost realiziranih projekata iznosila svega 112,3 milijuna kuna.
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja