hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

U Hrvatskoj potpisan prvi EIB-ov projekt uz potporu EFSU-a: garancija od 50 milijuna eura HBOR-u za srednje kapitalizirana društva i druge prioritete

U Hrvatskoj potpisan prvi EIB-ov projekt uz potporu EFSU-a: garancija od 50 milijuna eura HBOR-u za srednje kapitalizirana društva i druge prioritete
Europska investicijska banka (EIB) pruža potporu HBOR-u (Hrvatska banka za obnovu i razvitak) putem garancije u iznosu od 50 milijuna eura za financiranje projekata srednje kapitaliziranih društava i drugih prioriteta u Hrvatskoj. Ovo je prvi EIB-ov projekt u Hrvatskoj koji se provodi uz garanciju Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), garantnog fonda uspostavljenog u okviru Plana ulaganja za Europu – takozvanog Junckerovog plana.

„S ponosom najavljujem prvi EIB-ov projekt u Hrvatskoj uz garanciju Europskog fonda za strateška ulaganja: u godinu i pol dana EIB je ostvario gotovo 50 % zadanog cilja Plana ulaganja za Europu. Zahvaljujući odličnoj suradnji s HBOR-om, hrvatska srednje kapitalizirana društva ostvarit će pogodnosti pozitivnog domino efekta ove financijske garancije“, istaknuo je Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a zadužen za suradnju s Hrvatskom.

„Preuzimanje dijela rizika otvara HBOR-u mogućnost za povećanje izravnog kreditiranja poduzetništva. Ovo je još jedan model financiranja poduzetnika EU sredstvima koji će im omogućiti povećanje konkurentnosti na tržištu i nova zapošljavanja koja su Hrvatskoj prijeko potrebna“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Potpredsjednik Europske komisije, Jyrki Katainen, izjavio je: „Ugovor o EIB-ovoj garanciji financiranoj u okviru Plana ulaganja koji smo danas potpisali u Hrvatskoj ukazuje na povećanje zemljopisne pokrivenosti Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU). To povećanje ključni je element našeg prijedloga njegovog proširenja. Ostvarenje polovice zadanog cilja mobiliziranja dodatnih ulaganja od 315 milijardi eura ulaganja u Europi potvrđuje da smo na pravom putu.“

„Izuzetno mi je drago što je HBOR prva razvojna banka u Europskoj uniji koja je s EIB-om započela suradnju po ovom modelu. Ono što još više veseli je što se preuzimanjem dijela rizika od strane EIB-a otvara mogućnost HBOR-u za povećanje izravnog kreditiranja i preuzimanja rizika što je u konačnici i najznačajniji benefit za naše gospodarstvenike“, naglasio je Dušan Tomašević, predsjednik Uprave HBOR-a.

Projekt je strukturiran kao instrument podjele rizika za pokriće 50% kreditnog rizika povezanog s portfeljem postojećih kredita poduzećima u HBOR-ovoj bilanci. Preduvjet je da HBOR sredstvima koja se stavljaju na raspolaganje u okviru garancije odobrava nove kredite srednje kapitaliziranim društvima i ostalim prihvatljivim promotorima u iznosu do 100 milijuna eura. Namjena predloženog garancijskog instrumenta olakšati je financijskim posrednicima odobravanje novih kredita srednje kapitaliziranim društvima.

Plan ulaganja za Europu usmjeren je na jačanje europskih ulaganja za otvaranje novih radnih mjesta i pokretanje rasta. To postiže pametnijim korištenjem novih i postojećih financijskih sredstava, uklanjanjem prepreka ulaganjima, pružanjem vidljivosti i tehničke pomoći ulagačkim projektima. Plan ulaganja već ostvaruje rezultate. Očekuje se da će projekti i ugovori čije je financiranje u okviru EFSU-a odobreno do ovog trenutka mobilizirati 154 milijarde eura putem ukupnih ulaganja u 27 država članica te da će potporu dobiti gotovo 377.000 malih i srednjih poduzeća. Dana 14. rujna 2016. godine Komisija je predložila proširenje Europskog fonda za strateška ulaganja povećanjem njegova kapaciteta i trajanja te jačanjem njegovih prednosti.
 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja