hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

U Poreču potpisani ugovori za četiri pročistača vrijedni više od 291 milijun kuna

U Poreču potpisani ugovori za četiri pročistača vrijedni više od 291 milijun kuna
U sklopu projekta Sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča, komunalno poduzeće Odvodnja Poreč potpisalo je danas ugovor za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te postrojenje za solarno sušenje i kompostiranje mulja. Ugovor vrijedan 291.336.347,49 kn (bez PDV-a) potpisan je sa zajednicom ponuditelja koju čine francuska tvrtka Degremont te austrijski Strabag AG  a koja je odabrana između 9 ponuditelja koji su dostavili svoje ponude.
 
Projekt Poreč spada među najveće projekte javne infrastrukturne projekte na području Istre. Vrijedan je ukupno 501 milijun kuna od čega udio bespovratnih sredstava EU iznosi 371 milijun kuna ili 74 posto. Projekt se provodi u gradu Poreču i trima općinama Tar-Vabrigi, Funtani i Vrsaru koji u sufinanciranju projekta (lokalna komponenta) sudjeluju s osam posto ukupne investicije.
 
Po realizaciji ovog ugovora, grad Poreč i okolne općine dobit će četiri nova uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) membransko-biološke tehnologije i to na lokacijama Lanterna kraj Tara (kapaciteta 30.000 ekvivalent stanovnika), Poreč sjever (kapaciteta 37.000 ES), Poreč jug (kapaciteta 48.000 ES) i Petalon u Vrsaru (kapaciteta 22.500 ES), na kojima će se otpadne vode pročišćavati do najvišeg - trećeg stupnja u skladu s hrvatskim i EU propisima.
 
Kvaliteta otpadnih voda sa 4 UPOV-a, obrađena tehnologijom membrana, moći će ispuniti i zahtjeve za navodnjavanjem zelenih površina i poljoprivrede u regiji bez daljnjeg opterećivanja sustava vodoopskrbe. Važno je spomenuti i koncept ponovne uporabe mulja koji obuhvaća kompostiranje i solarno sušenje mulja. Predmetnim ugovorom realizirat će se projektiranje i izgradnja postrojenja za solarno sušenje mulja na lokaciji budućeg UPOV-a Poreč sjever i postrojenja za kompostiranje mulja na lokaciji odlagališta otpada Košambra. Ovakav mulj moći će se koristiti u poljoprivredi, parkovima i na drugim zelenim površinama, npr. za hidrosjetvu kod ozelenjavanja okoliša na prometnicama ili za proizvodnju bioplina, odnosno energije.
 
Projekt „Sustav odvodnje s uređajima  za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča“ provodi se kroz pet ugovora a uz ovaj potpisana su još tri ugovora: za nadzor nad provedbom projekta, za izgradnju proširenja kanalizacijske mreže na dodatna naselja, te za izmještanje postojećih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju postojeće kanalizacijske mreže. Realizacija ovih prethodniih ugovora već je u tijeku.
 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja