hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Ulaganjem u znanost i istraživanje do gospodarskog rasta Hrvatske

Ulaganjem u znanost i istraživanje do gospodarskog rasta Hrvatske
Predstavljen EU natječaj „Podrška razvoju Centara kompetencija“, ukupne vrijednosti 105 milijuna eura

U utorak 23. kolovoza 2016. Ministarstvo gospodarstva organiziralo je u Osijeku javno predstavljanje ograničenog javnog poziva na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška razvoju Centara kompetencija“. Osnovni cilj predstavljanja bio je informirati potencijalne prijavitelje i sve zainteresirane građane o mogućnostima dobivanja bespovratnih sredstava u okviru Poziva.

Natječaj će se financirati iz EU fondova, a prihvatljivim prijaviteljima i njihovim partnerima bit će na raspolaganju 105 milijuna eura s maksimalnom vrijednosti potpore po prijavitelju do 15 milijuna eura. Na natječaj se mogu javiti poduzetnici, organizacije za istraživanje i širenje znanja (izuzev znanstvenih organizacija) i pravni subjekti koji nisu poduzetnici, ali žele ulagati u istraživačku infrastrukturu.

Brojnim poduzetnicima, predstavnicima znanstvenih organizacija, resornih tijela državne uprave i jedinica lokalne i regionalne samouprave te svim ostalim sudionicima, obratili su se ministar gospodarstva Tomislav Panenić i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

„Centri Kompetencija predstavljaju specijaliziranu inovacijsko-istraživačku infrastrukturu koja je vođena prema potrebama industrije i gospodarstva. To je nov iskorak u razvoju našeg gospodarstva koji će omogućiti razvijanje konkurentnih i globalno prepoznatljivih proizvoda i usluga“, naglasio je ministar Panenić.

„Nije dovoljno samo ulagati u znanost i istraživanje. Hrvatska mora kroz takva ulaganja stvoriti nove proizvode i usluge koji će joj omogućiti izlazak na strana tržišta i značajnije povećanje konkurentnosti, a samim time i rast gospodarstva“, naglasio je ministar Tolušić.

Predstavljanju su prisustvovali i pomoćnici ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić i Tomislav Jurendić te ravnatelj Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Ovim natječajem potaknut će se suradnja akademije i industrije kako bi se osigurala poveznica između novih znanstvenih spoznaja i njihove uspješne primjene u gospodarstvu. Centri kompetencija predstavljaju novu vrstu istraživačke infrastrukture neophodne za razvoj gospodarstva temeljenog na znanju, inovacijama i novim tehnologijama koja će biti specijalizirana za davanje podrške poslovnom sektoru u istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji inovacija.
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja