hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Više od 36 milijuna kuna za unaprjeđenje općeg obrazovanja

Više od 36 milijuna kuna za unaprjeđenje općeg obrazovanja
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je 30. studenoga 2017. svečanost predstavljanja projekata i uručivanja ugovora za pozive Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini i Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja, financirane iz Europskoga socijalnog fonda, Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“.
Riječ je o projektima ukupne vrijednosti više od 36 milijuna kuna, koji će se provoditi u sljedeće dvije do tri godine s ciljem unaprjeđenja općeg dijela obrazovanja u području identifikacije i poboljšanja rada s potencijalno darovitim učenicima te unaprjeđenja različitih vrsta pismenosti kao temelja za cjeloživotno učenje.
 
Državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Branka Ramljak, istaknula je kako su oba poziva zapravo dio provedbe cjelovite kurikularne reforme s obzirom na to da su učenici i nastavnici u središtu pozornosti projektnih aktivnosti.

„U sklopu 11 projekata ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna iz Poziva Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini, koji se već provode od lipnja ove godine, bit će obuhvaćeno više od dvije tisuće učenika te procjenjujemo da je, nakon inicijalnih testiranja, više od tisuću potencijalno darovitih učenika uključeno u posebne projektne aktivnosti. Više od tisuću učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u 63 osnovne i 26 srednjih škola ima priliku usavršiti svoje znanje i vještine u radu s darovitima“, istaknula je državna tajnica.

Nadalje, u sklopu 21 projekta ukupne vrijednosti 26.775.000,00 HRK iz Poziva Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja, čiji su nositelji osnovne i srednje škole, sudjelovat će više od četiri tisuće učenika i gotovo tisuću nastavnika, a projektne aktivnosti su raznolike te uključuju razvoj i provedbu novih kurikula izvannastavnih aktivnosti odnosno fakultativnih predmeta u različitim područjima pismenosti, izvođenje projekata i projektne nastave, opremanje školskih knjižnica, stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika, kao i ostale aktivnosti vezane uz razvoj ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje.
 
Čestitavši dobitnicima, državna tajnica poručila je uzvanicima kako su ovi projekti samo jedan korak, jedan element u slagalici promjena koje se nastoje uvesti u sustav obrazovanja i znanosti.
 
Ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, gosp. Mile Živčić, istaknuo je kako su u ovome programskom razdoblju za sustav obrazovanja ugovoreni projekti u ukupnome iznosu od oko milijardu kuna, što predstavlja značajan doprinos u povlačenju sredstava iz Europskoga socijalnog fonda.
 
Pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava, gosp. Luka Rajčić, najavio je kako će već u siječnju 2018. biti poznat raspored objave novih poziva za 2018. godinu. Uz napomenu kako to smatra važnim za sadašnje, ali i za buduće korisnike, istaknuo je kako će uskoro biti informatiziran cjelokupni sustav za upravljanje fondovima EU-a. Napomenuo je kako će to znatno ubrzati cjelokupni proces pripreme i provedbe natječaja, ali i projekata.
 
Na svečanosti su bili prisutni ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih gosp. Mile Živčić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje gđa Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja gđa Maja Jukić, pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava gosp. Luka Rajčić, pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije g. Dragan Jelić, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i sektorskih agencija, župani, gradonačelnici, ravnatelji te ostali predstavnici stručne javnosti, a domaćica cjelokupnoga događaja bila je državna tajnica prof. dr. sc. Branka Ramljak.
 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja