hr en

Prilagodba pristupačnosti A A

Za obnovu osječke Tvrđe više od 50 milijuna kuna iz EU fondova

Za obnovu osječke Tvrđe više od 50 milijuna kuna iz EU fondova
U petak 20.  siječnja 2017., u Osijeku je održano svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Edukativni i informativni turistički centar mladih Stara Pekara s trgom Vatroslava Lisinskog, Tvrđa“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 66.054.649,11 kuna, od čega će se 52.617.194,49 kuna sufinancirati iz EU fondova u okviru natječaja „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“.

Ugovor su potpisali Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ivan Vrkić, gradonačelnik Grada Osijeka te Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU).

Realizacijom projekta obnovit će se stara pekara austro-ugarske vojske i prenamijeniti u hostelski smještaj s nizom dodatnih ugostiteljskih i kulturnih sadržaja. Revitalizirat će se i Trg Vatroslava Lisinskog u Tvrđi koji će dobiti javnu pozornicu i mjesto za razne manifestacije i susrete. Projektom će se izravno utjecati na povećanje zapošljavanja i na razvoj novih gospodarskih i društvenih aktivnosti u Osijeku.

„Iznimno sam ponosna što će se Tvrđa, srce Osijeka, obnoviti EU sredstvima. Ovo je tek dio cjelokupne obnove Tvrđe i jedan od projekata kojim ćemo Slavoniji vratiti stari sjaj i status kakav zaslužuje.“- izjavila je ministrica Gabrijela Žalac prilikom potpisivanja.

Kroz ovaj značajan projekt potaknut će se razvoj smještajnih kapaciteta u Osijeku i povećati broj raznih kulturnih, obrazovnih i društvenih događanja u samoj Tvrđi. Izravno će se utjecati i na povećanje broja posjetitelja i produženje turističke sezone, što će pozicionirati osječku Tvrđu kao turističko središte cijele regije.

Ovo je još jedan u nizu do sada potpisanih ugovora u okviru EU natječaja „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“ kojim se dodjeljuje ukupno 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj u svrhu provedbe projekata koji doprinose obnovi i zaštiti hrvatske kulturne baštine, a podrazumijevaju ulaganja u kulturna dobra te razvoj dodatnih, primarno turističkih sadržaja ili usluga na lokalnoj i regionalnoj razini.

Posjet Osijeku ministrica Gabrijela Žalac i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric iskoristili su i za radni sastanak sa županom, gradonačelnicima, načelnicima i drugim nositeljima regionalnoga razvoja Osječko-baranjske županije, s kojima su razgovarali o aktualnim natječajima i mogućnostima financiranja iz EU fondova te sadašnjim i budućim projektima.

 
type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Važni dokumenti

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Odbor za praćenje

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Popisi operacija

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-img;dblclick=edit;

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-title;dblclick=edit;Pregled natječaja

type=item;module=blocks;parent=parent;id=front-block-contest-text;dblclick=edit;

Mogućnost jednostavnog pretraživanja svih natječaja